Vermilion start met opruimen eerste gasput in Waddenzee

Sinds begin 2021 produceert Vermilion Energy geen gas meer uit het Zuidwal gasveld dat onder de Waddenzee ligt. Volgende week begint Vermilion met voorbereidende werkzaamheden voor het permanent afsluiten van de eerste van tien putten op het Zuidwal platform. In het najaar zal deze eerste put volledig buiten gebruik zijn gesteld.

Het Zuidwal gasveld is in 1987 ontdekt in de Waddenzee en vanaf dat moment is er gas gewonnen vanaf het Zuidwal platform. Dit gas ging via ondergrondse leidingen naar het gasbehandelingsstation in Harlingen. De productie uit het Zuidwal gasveld is doorgegaan tot en met december 2020.

De voorbereidende werkzaamheden zijn van 12 t/m 16 juli. Tijdens deze werkzaamheden wordt het onderste deel van de put dichtgemaakt. In het najaar wordt het bovenste deel van de put afgesloten en is de put buiten gebruik gesteld.