Start werkzaamheden boringen naar gasvelden vanaf de locatie Wapse

Vermilion Energy voert in het najaar twee boringen uit naar de LDS gasvelden vanaf de bestaande locatie Wapse aan de Noordenveldweg. Deze gasvelden zijn niet eerder aangeboord. Als blijkt dat er daadwerkelijk aardgas in de diepe ondergrond zit, worden de putten aangesloten op de bestaande faciliteiten en wordt de gasproductie opgestart.

Vermilion wint op deze locatie al langer aardgas voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. In 2014 is op deze locatie de put DIV-02 geboord, die aardgas produceert uit het gasveld Diever. Nu wordt vanaf deze locatie naar de LDS gasvelden geboord via de putten LDS-01 en LDS-02.

Werkzaamheden
Om de locatie gereed te maken voor de boringen zijn voorbereidende bouwwerkzaamheden nodig. Deze zijn gestart op 22 augustus en zijn begin oktober klaar. Daarna vervoeren we materieel naar de locatie en wordt de boortoren vanaf begin november opgebouwd. De transportbewegingen zijn zoveel mogelijk overdag. Rond half februari 2023 verwachten we het materieel weer op te halen. De transportroutes voor de aanvoer van materieel zijn vooraf afgestemd met de gemeente.

Boren met zo min mogelijk overlast
Half november verwachten we te starten met de boringen, die ongeveer 3 maanden duren. Tijdens het boren werken we 24 uur per dag, 7 dagen per week door. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk overlast is en we zijn altijd bereikbaar voor eventuele vragen. Na aansluiting van de putten op de bestaande gaswinningsfaciliteiten, gaan we het gas testen en starten we ook de productie op. Dit gebeurt in de bestaande leidingen waarmee we voorkomen dat er afgefakkeld hoeft te worden. Tijdens de gasproductie is er verder geen overlast, het gas gaat via ondergrondse leidingen naar Nederlandse huishoudens en bedrijven.

Vermilion Energy in Nederland
Vermilion is een belangrijke speler in de aardgaswinning in Nederland. Aardgas uit Nederland heeft de absolute voorkeur boven geïmporteerd gas en zorgt voor minimaal 30% minder CO2-uitstoot. Daarbovenop maakt Nederlands aardgas ons minder afhankelijk van andere landen voor onze energie. Vermilion produceert op veilige en verantwoorde wijze gas uit kleine velden voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. Daarmee draagt Vermilion bij aan de invulling van de nationale energiebehoefte.

Via ons omgevingsfonds steunen we lokale projecten die de energietransitie versnellen rondom onze activiteiten. Verenigingen en stichtingen zijn welkom een aanvraag bij ons te doen voor verduurzamingsprojecten.